Gallery Bench

Client: National Gallery of Victoria
Location: Ian Potter Centre: NGV Australia Federation Square, Melbourne Australia
Status: Completed November 2002
Photography: Tom Sloan and Lab Architecture Studio

Located in the Aboriginal and Torres Straight Islander Galleries on the ground floor, these benches are designed to be re-arranged by the gallery staff as well as the public. The bench is intended to create conversational arrangements as well as to facilitate individual contemplation and rest. The benches are made by a local cabinet maker from solid reclaimed iron bark timber and finished with oil and wax. An industrial felt base allows for easy movement. The project was completed at Lab Architecture Studio.

Federation Square is Australia’s most ambitious cultural and civic precinct completed in 2002. It comprises cultural institutions such as The Ian Potter Centre: NGV Australia (NGVA), Australian Centre for the Moving Image (ACMI) and Special Broadcasting Services (SBS). It has two major public spaces, St. Paul’s Court and the Atrium. It is home to a variety of eating and drinking establishments and is Melbourne’s primary outdoor public space for broadcasting major sporting events, such as the Australian Open Tennis Championships.

www.labarchitecture.com
www.fedsquare.com

atsiatsi_02atsi_03atsi_04atsi_13

atsi_15

atsi_16

atsi_05

 

© miriamandtom